Elämän muutos

Lähes 20 vuotta muistisairaiden hoivayrittäjänä olleena haluan kertoa teille millaista aikaa se oli ja myöskin muutama sana sen jälkeisestä elämästä. Se miksi minusta tuli hoivayrittäjä johtuu varmaankin siitä, että halusin tehdä asioita omalla tavallani ja osaltaan siihen vaikutti myös oman äitini sairastuminen ja siihen liittyvät haasteet löytää hänelle sopiva hoitopaikka. Äitini ei ollut muistisairas vaan hänellä oli muita haasteita jotka aiheuttivat sen, että hänen hoitamiseensa tarvittiin paljon resursseja. Oli itsestään selvää, että minun asiakkaani tulisivat olemaan muistisairaita koska olin löytänyt validaatiomenetelmän joskus 1990 luvulla, ja se oli jotain sellaista mikä puhutteli minua erityisen paljon. Miten oli mahdollista luoda vuorovaikutussuhde sellaiseen muistisairaaseen henkilöön, jonka sairaus oli jo edennyt kolmanteen vaiheeseen? Naomi Feilin kehittämä validatiomenetelmä oli siihen vastaus ja hakeuduinkin kaikkiin mahdollisiin koulutuksiin, viimeisimpänä opettajakoulutus ( v.2000 ) Validaatiomenetelmä ja sitten myöhemmin TunteVa menetelmä on ollut punaisena lankana hoivakodin hoitofilosofiassa. Sen myötä muistisairaiden ihmisten arvostava kohtaaminen ja hoitaminen on ollut minulle elämäni tarkoitus, oikeastaan elämän työni ja samalla rakkauteni muistisairaita ihmisiä kohtaan. En ole oikeastaan törmännyt sellaiseen muistisairaaseen, jota menetelmällä ei ole voitu auttaa.

Sain lahjaksi joitain vuosia sitten henkilökunnalta sellaisen taulun, jossa oli kuva mummosta ja enkelistä ja tekstinä siinä oli ” Mummojen suojelija ”, se on ehkä kaikkein ihanin lahja, jonka olen koskaan saanut. Se onkin kulkenut mukanani kaikki nämä vuodet ja muistuttanut minua myös siitä mikä on kaikkein tärkeintä ihmisten hoitamisessa.

Itse yrittämiseen on mahtunut erilaisia kehitysvaiheita, niin ylä- kuin alamäkeäkin. Olen kuitenkin luonteeltani sinnikäs ja peräänantamaton ja työtä pelkäämätön perheen äiti, joten niistäkin haasteista olen selvinnyt. Eräs asia joka on ollut läsnä 24 h on ollut vastuu siitä kokonaisuudesta, josta olen vastannut, ajoittain se on ollut raskastakin ja hartioita on painanut suuretkin painot. Kävin työnohjaajakoulutuksen v.2012 ja siitä sain valtavan paljon työvälineitä johtamiseen ja henkilökunnan kanssa toimimiseen. Luulen, että työnohjaajakoulutus antoi myös itselleni voimavaroja omaan jaksamiseen.

Yhdestä asiasta olen ollut erittäin kiitollinen, minulla on ollut kunnia tehdä töitä aivan mahtavan ja vastuullisen henkilökunnan kanssa. Jälkeen päin kun noita vuosia olen muistellut tulee monia hauskoja muistoja mieleen mitä ollaan henkilökunnan kanssa yhdessä tehty. Olen myös käynyt kouluttamassa vuosien ajan eri oppilaitoksissa ja työyhteisöisöissä validoivaa vuorovaikutusta muistisairaiden hoidossa, paneutuen erityisesti validaatiomenetelmään. Työntekijäkoulutuksia olen pitänyt ja viimeisin oli viime vuonna 2017 omalle henkilökunnalle, ajatellen niin, että halusin antaa heille sen viimeiseksi lahjaksi joka kannattelee ja tukee heitä ammatillisessa kehittymisessä.

Sitten tuli ajankohtaiseksi tehdä se suuri päätös, ja myydä hoivakoti pois ja siirtyä tekemään jotain muuta… Olen ollut tyytyväinen tehtyyn päätökseen ja ollut hyvillä mielin sen johdosta, että tein oman osuuteni muistisairaiden ja heidän läheistensä hyväksi. Alussa oli tietysti haikea mieli ja ikäväkin asiakkaita, työntekijöitä ja koko hoivakotia. Onneksi sain mahdollisuuden vielä pitää hoivakodissa validaatioryhmiä ja validoivaa käden taitojen ryhmää. Vielä ei ole tarvinnut sanoa lopullisia hyvästejä. Olen äärimmäisen kiitollinen että saan tehdä sellaista työtä mitä rakastan.

Tällä hetkellä saan tehdä asioita, joita rakastan ja jotka ovat minulle ne tärkeimmät. ” Mummojen suojelija ” on käytettävissä niin muistisairaille kuin heidän läheisilleen. Työnohjaajana voin tukea työyhteisöjä ja niiden esimiehiä luovilla toiminnallisilla menetelmillä. Olen myös mielelläni jakamassa vuosien aikana kertyneitä kokemuksia sosiaali – ja terveydenhuollon opiskelijoille.

Blogeissa tulen kertomaan ajatuksiani koulutuksesta – ja konsultoinnista, työnohjauksesta ja muistisairaiden yksilö- ja ryhmävalidaatioista.

Jaa tämä

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Kirjoittaja

Tuija Uusitalo

  • tuijahelena.uusitalo@gmail.com