Validaatioryhmän toiminnan kulmakivet

Jaan tässä muutaman ajatuksen siitä mitkä asiat ovat mielestäni tärkeitä validaatioryhmän toiminnassa. Ensimmäsieksi tulee mieleen säännöllisyys, tämä tarkoittaa sitä, että ryhmä kokoontuu säännöllisesti, mieluiten aina samana viikon päivänä. Toinen tärkeä asia on, että järjestetään tila valmiiksi ryhmäläisiä varten, laitetaan tuolit ympyrään ja nimilaput tuolille. Kolmantena ei kylläkään vähäisenä asiana on, henkäistään muutama syvä puhalluskerta ilmaa ulos ja keskitytään vain ryhmään. Jos mielessäsi on paljon erilaisia muita asioita et välttämättä pysty keskittymään ryhmään. Sitten mieluiten hymyilevät kasvot koska haluat luoda ympärillesi mielihyvää ja positiivista energiaa ryhmälläisille. Ennen tätä kaikkea olet tutustunut ryhmäläisten elämäntarinoihin ja miettinyt mitkä roolit heille sopisi.

Ohjaajan tulee luottaa ryhmään, sillä siellä asuu viisaus, kysy rohkeasti ryhmältä jos tarvitset apua. Anna ryhmäläisten puhua ja huolehdi siitä, että pysytään teemassa, ota mukaan keskusteluun myös sellaiset ryhmän jäsenet jotka puhuvat vähemmän tai he eivät enää tuota paljoa puhetta.

Ryhmässä on kolme eri vaihetta; syntymä, elämä ja lopetus. Alussa tavoitteena on luoda paljon energiaa ryhmään mm. laululla ja suoraan esitetyillä kysymyksillä. Alussa kohdennetaan kysymys suoraan jollekin ryhmäläiselle ja sen jälkeen keskusteluun yhtyvät muutkin ryhmäläiset. Ohjaaja sanoittaa ja tekee yhteenvetoja ryhmäläisten puheenvuoroista. Ja kun olemme syntymävaiheessa niin silloin ryhmässä on paljon energiaa, sen huomaa milloin energia vähenee ja on aika siirtyä nauttimaan virvokkeita emännän johdolla. Lopetus on hyvä tehdä pehmeästi, ja muistuttaa että tapaamme seuraavalla viikolla uudelleen. Kättele lämpimästi ryhmäläiset ja katso heitä silmiin, kerro samalla heille miten tärkeää on ollut, että he ovat osallistuneet ryhmän toimintaan. Tavoitteenahan on lisätä me henkeä ja sosiaalista yhteenliittymistä myös ryhmän ulkopuolella.

Kirjaa ryhmän jälkeen yhteenvetona mitä ryhmässä tapahtui. Yleensä itse jään miettimään joitain kommentteja ja sitä voisiko niistä tehdä seuraavalle kerralle uuden aiheen ryhmälle. Usein olen myös äärettömän kiitollinen että saan olla paikalla kuulemassa viisaiden vanhusten viisautta.

Muistetaan vielä, että aiheet ovat ” oikeita ” asioita joista muistisairaat voivat keskustella, usein niihin liittyy tunteita. Olen monta kertaa saanut kuulla ryhmäläisiltä, miten ryhmässä koetaan turvallisuutta ja luottamuksellisuutta ja, että täällä ryhmässä saa puhua asioista jotka painavat mieltä.

Olen kirjannut validaatioryhmistä havaintoja tmi tuija uusitalon facebook sivulleni!

Jaa tämä

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Kirjoittaja

Tuija Uusitalo

  • tuijahelena.uusitalo@gmail.com