Onko vaikeaa päästää irti ongelmista?

Valmistuin viime joulukuussa 2019 ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja sain samalla opiskella myös reteaming menetelmää. Reteaming menetelmän ovat kehittäneet Ben Furman ja Tapani Ahola. Huomasin pian, että reteaming menetelmä oli oiva lisätyökalu työnohjaajalle. Reteamingissä oli sellaisia työvälineitä, joita voisin hyödyntää auttaessani työyhteisöjä ja yksilöitä muutoksen poluilla.

Haluan tuoda esiin muutaman faktan reteaming menetelmästä; Se on positiivinen, tulevaisuuteen suuntautuva ja voimavaralähtöinen menetelmä ja jonka tavoitteena on luoda ongelmista muutostoiveiksi ja tavoitteiksi. Hienoa menetelmässä on myös se, että se tukee ihmisiä siten, että he tulevat kuulluiksi ja heitä arvostetaan yksilöinä. Aivan, huomasin myös sen, että yhtymäkohtia on myös validaatiomenetelmään! Myös se on hienoa reteamingissä, että se vahvistaa sitä, että työyhteisöt voisivat hyvin ja että ne oivaltaisivat, että yhdessä he voivat saavuttaa paljon enemmän. Reteaming menetelmässä on 12 askelta, joiden tahtiin tanssimme. Jokainen askel on kuitenkin nivottu yhteen siten että ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden.

Työnohjaajan työssäni olen havainnut, että työyhteisöissä puhutaan usein ongelmista ja puhummekin jo terminä ongelmapuheesta. Olen myös kuullut työyhteisön jäseniltä sellaisia kommentteja kuin, ” että ei tästäkään ole mitään hyötyä meille ”. Sitten kun heille esittää kysymyksen ” miten toivoisitte, että asiat sitten olisivat tulevaisuudessa? ”, ”millaista elämänne olisi täällä työssä, jos tätä ongelmaa ei olisi? ”, niin siihen onkin jo haasteellisempaa vastata. Onko niin, että työyhteisöissä on vaikeaa päästää irti ongelmista ja suunnata katse tulevaisuuteen. Kysymykseen: ” Millaista teidän työyhteisössänne olisi silloin, jos esimerkiksi teillä olisi hyvä työilmapiiri? ”, ” Mistä sen huomaisitte? ” Sitten siitä voisi jatkaa kysymällä: ” Mitä muita positiivisia asioita se toisi teille? ” Ja vielä: ” Mitä hyötyä teille olisi siitä, jos teillä olisi hyvä työilmapiiri? ”, ” Mitä hyötyä tästä olisi sinulle ja sinulle jne. ” Näihin kysymyksiin on haasteellista vastata koska se vaatii meiltä uskoa ja toivoa että muutokset ovat oikeasti mahdollisia. Siksi onkin tärkeää tarkastella tätä tulevaisuuden kuvaa hyötyjen kautta koska silloin voimme kokea aidosti, että tämä onnistuu. Siis jos luovumme tästä ongelmasta ja saamme tilalle jotain muuta, joka hyödyttää meitä, eikö olisi järkevämpää toimia niin? Kyllä tietysti monet vastaavat, haasteeksi ehkä tulee se, että tämä reteaming menetelmä haastaa meidät tekemään muutoksen meissä itsessämme. Vain sen kautta mahdollistuu muutos, minä olen valmis/ lupautunut tekemään tämän yhteisen asian eteen, mitä sinä olet valmis tekemään? Siten saamme yhdessä aikaiseksi jotain sellaista, johon haluamme sitoutua. Tähän kaikkeen tarvitsemme tarpeeksi motivaatiota, että voisimme onnistua. Miten sitten kasvattaa motivaatiota? Kyllä vain, hyötyjen kautta ja siten että yhteinen tavoite on riittävän merkityksellinen ja tärkeä meille.

Jos voimme avata hieman tulevaisuuden ovea ja jos kurkkaisimme sinne, mitä näkisimme? Meidän voi olla haasteellista ajatella, että miltä siellä tulevaisuudessa näyttäisi, toisaalta emmehän me tällä hetkelläkään tiedä miltä tulevaisuus näyttää. Miksi siis emme voisi kuvitella miltä tulevaisuus mahdollisesti näyttäisi? Kun mietimme, että mitä hyvää tai mitkä asiat ovat hyvin / toimivat meidän elämässä tällä hetkellä tai mitä hyvää meidän työyhteisössä on. Olemmekin yllättyneitä koska huomaamme, että aika moni asia on kuitenkin hyvin. Meillä on vahvuuksia ja voimavaroja, joita voimme hyödyntää myös uuden muutostoiveen toteuttamisessa. Se millaisia muutostoiveita meillä on ja miten niihin pääsisimme tuottaa meille päänvaivaa, siksi onkin upeaa, että voimme käyttää reteaming menetelmää apuna siinä, että pääsemme näihin muutostavoitteisiin. Matka etenee pienin askelin ja askelmien huipulla on aika juhlistaa onnistumisia.

Vastaus tuohon esittämääni kysymykseen ” Onko niin, että työyhteisöissä on vaikeaa päästää irti ongelmista ja suunnata katse tulevaisuuteen? ” on siis se, että kyllä ajoittain on vaikeaa päästä irti ongelmista koska muutos voi pelottaa, kun emme tiedä mitä saamme tilalle. Siksi suosittelen lämpimästi kokeilemaan retaming menetelmää koska se on turvallinen, ja se aidosti mahdollistaa muutoksen toteuttamisen, siis jos sitä aidosti myös halutaan. Reteamingin hyödyt ovat niin merkityksellisiä, että sitä on aivan pakko kokeilla. Luulen että me kaikki haluamme onnistua meille tärkeissä asioissa ja se tuo meille lisää hyvää energiaa ja uskoa siihen, että kaikki on lopulta mahdollista, jos uskomme siihen riittävästi.

Jaa tämä

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Kirjoittaja

Tuija Uusitalo